Akoestische panelen in je woonkamer

Het geheim van Akoestische Panelen in je woonkamer

In een wereld waarin vol lawaai en afleidingen, is het essentieel om een plek te hebben waar je kunt ontspannen en tot rust kunt komen. Je woonkamer is vaak het middelpunt van je huis, waar je quality time doorbrengt met je familie en vrienden, ontspant na een lange drukke dag of jezelf verliest in je favoriete film of boek. Maar heb je ooit gemerkt dat externe geluiden, galmende echo’s of hinderlijk lawaai de harmonie in je woonkamer kunnen verstoren?

Dit is waar akoestische panelen een cruciale rol kunnen spelen. Deze veelzijdige en esthetisch aantrekkelijke oplossing is speciaal ontworpen om de geluidskwaliteit in je woonruimte te verbeteren. Om ongewenste echo’s en geluidsversterking te verminderen. Of je nu een home theater hebt waar je van een meeslepende filmervaring wilt genieten, een rustige omgeving wilt creëren om te lezen en te mediteren, de drukke gesprekken met vrienden wilt dempen of gewoon de algehele geluidsbalans in je woonkamer wilt optimaliseren, akoestische panelen bieden een effectieve en stijlvolle oplossing.

Akoestische panelen in je woonkamer

Waarom slechte akoestiek
in de woonkamer vervelend is

Hard geluid, echo’s en galm zijn natuurlijk nooit gewenst, maar waarom is het juist in de woonkamer zo vervelend? Deels komt dat natuurlijk doordat je er vaak bent, maar ook doordat alles wat je er doet juist met geluid te maken heeft; een gesprek met vrienden, stil een boek lezen of muziek luisteren, bij alles heeft akoestiek invloed op je ervaring. De negatieve gevolgen van slechte akoestiek in de woonkamer op een rijtje:

 • 1

  Geluidsversterking: Wanneer geluiden in je woonkamer weerkaatsen op harde oppervlakken, kan dit leiden tot een ‘versterking’ van het geluid. Dit resulteert in een ongewenste en onnatuurlijk luide omgeving, waarin stemmen, muziek of andere geluiden overweldigend kunnen worden.

 • 2

  Echo’s en galm: Als je woonkamer veel harde oppervlakken heeft, zoals betonnen vloeren, muren en plafonds, kunnen geluidsgolven zich vrijelijk verplaatsen en weerkaatsen. Dit kan resulteren in echo’s en galmende geluiden, waardoor spraak moeilijk te verstaan is en de algehele geluidskwaliteit negatief wordt beïnvloed.

 • 3

  Verstoring van entertainmentervaring: Als je graag films kijkt, naar muziek luistert of videogames speelt in je woonkamer, kan slechte akoestiek je ervaring negatief beïnvloeden. Dialogen kunnen moeilijk te volgen zijn, muziek kan vervormd klinken en je ervaring kan worden verstoord door ongewenste geluiden.

 • 4

  Verminderde spraakverstaanbaarheid: In een woonkamer waarin spraak niet goed wordt overgebracht vanwege slechte akoestiek, kan het lastig zijn om gesprekken te voeren met familie en vrienden.

Akoestische panelen in je woonkamer
Akoestische panelen in je woonkamer

Hoe kunnen akoestische panelen het geluid verbeteren?

Een akoestisch paneel is ontworpen om geluidsgolven te absorberen, waardoor ze niet worden weerkaatst en de akoestiek in de ruimte wordt verbeterd. De werking van een akoestisch paneel berust op twee belangrijke principes: absorptie en diffusie.

Geluidsabsorptie; De akoestische panelen worden gemaakt van materialen met geluidsabsorberende eigenschappen, in ons geval vilt. Dit materiaal heeft de eigenschap geluidsgolven te absorberen wanneer ze erop botsen. In plaats van te worden weerkaatst, dringen de geluidsgolven door in het materiaal en worden ze omgezet in een heel klein beetje warmte-energie. Hierdoor wordt het geluid geabsorbeerd en verminderd, waardoor echo’s, galm en ongewenste geluidsversterking minder worden.

Geluiddiffusie: Naast absorptie zorgen akoestische panelen ook voor geluiddiffusie. Dit betekent dat ze de richting van geluidsgolven veranderen (breken) en de verspreiding ervan bevorderen. Onze Panelen hebben een speciaal ontwerp, door het geribbelde oppervlak worden de geluidsgolven verstrooid in verschillende richtingen. Hierdoor wordt het geluid gelijkmatiger verspreid in de ruimte en wordt de intensiteit ervan verminderd.

Het installeren van akoestische panelen in een woonkamer helpt dus om de geluidsomgeving te optimaliseren. Ze verminderen de reflectie van geluidsgolven, absorberen overtollig geluid en voorkomen dat geluid zich op één plek ophoopt. Dit resulteert in een betere geluidskwaliteit, verminderde nagalm en een gebalanceerde akoestiek in de ruimte.

Het is belangrijk op te merken dat de werking en effectiviteit van akoestische panelen afhankelijk zijn van factoren zoals het materiaal, de soort panelen, de plaatsing in de ruimte en de totale oppervlakte van de panelen. Het kan nodig zijn om de juiste combinatie van panelen te kiezen en ze strategisch te positioneren om het gewenste akoestische resultaat te bereiken.

 • Akoestisch Paneel Strips 240 x 60 Musk

   99,95

 • Akoestisch Paneel Talute 240 x 60 Dune

  Oorspronkelijke prijs was: € 59,95.Huidige prijs is: € 47,96.

Tips over het verbeteren van akoestiek

 • 1

  Gebruik zachte materialen: Introduceer zachte materialen in je woonkamer, zoals tapijten, gordijnen of stoffen meubels. Deze materialen helpen geluidsgolven te absorberen en verminderen de reflectie van geluid. Ze kunnen ook dienen als aanvulling op akoestische panelen en bijdragen aan een betere geluidsbalans in de ruimte.

 • 2

  Creëer een gelaagde indeling: Een gelaagde indeling van meubels en decoratieve elementen kan helpen bij het verspreiden van geluidsgolven en het voorkomen van ophoping op één plek. Plaats bijvoorbeeld boekenplanken, planten of decoratieve objecten op strategische plaatsen in de woonkamer om geluid te breken en te verstrooien.

 • 3

  Vermijd harde oppervlakken: Beperk het gebruik van harde oppervlakken, zoals tegelvloeren of kale muren, omdat deze geluidsgolven kunnen weerkaatsen en de akoestiek negatief beïnvloeden. Kies in plaats daarvan, naast de akoestische panelen, voor materialen met geluidsabsorberende eigenschappen, zoals tapijten, houten vloeren met dempende ondervloer, en wandbekleding met textuur.

 • 4

  Pas de meubelopstelling aan: Experimenteer met de opstelling van je meubels om de akoestiek te verbeteren. Het plaatsen van geluidsbronnen, zoals speakers, weg van harde oppervlakken en in de buurt van absorberende materialen kan helpen bij het verminderen van geluidsreflectie en het creëren van een gebalanceerde geluidsomgeving.

Waar hang ik akoestische panelen
op in de woonkamer?

Dit hangt af van een aantal factoren namelijk:

 • Wat en waar is de geluidsbron van het storende geluid?
 • Waar merk je het meest van de slechte akoestiek?
 • Zijn er harde oppervlakken?

Het is belangrijk de akoestische panelen toe te passen waar ze het meeste effect hebben. Meestal is dit tussen de geluidsbron en een harde wand, vloer of plafond. De geluidsgolven weerkaatsen hierop en blijven zo in overvloed aanwezig. Door de panelen hier te plaatsen onderbreek je deze golven en wordt het geluid gedempt. Een andere mogelijkheid is om ze tegenover een hard oppervlak op te hangen, zo zorg je ervoor dat het geluid slechts aan één kant weerkaatst. Dit alles is natuurlijk afhankelijk van jouw woonkamer en de inrichting daarvan. Al met al is er altijd een plek in de woonkamer te vinden waar het het geluid vermindert.

Akoestische panelen in je woonkamer
Akoestische panelen in je woonkamer

Veelgestelde vragen

Wanneer je kiest voor de wandtegels uit de serie NATURE, dan zijn de tegels voorzien van een zelfklevende laag. Verwijder deze laag voor een klein deel door hem vanaf 1 kant los te halen. Leg de tegel tegen de vorige tegel aan en druk de tegel zacht op de wand. Trek daarna de beschermlaag er voorzichtig verder af en veeg met je hand in dezelfde richting over de tegel. Druk daarna eventueel met een behangroller, de tegel nog even goed aan. Op het montagefilmpje kun je duidelijk zien hoe het moet.
De akoestische panelen van Enzo Pellini kunnen door gemakkelijk zelf geplaatst worden. Gebruik daarvoor de montagekit (verkrijgbaar in de shop). De panelen snij je het makkelijkst op maat met een scherp stanleymes.
Naast de montagekit om de panelen te plakken, heb je in elk geval een waterpas en een potlood nodig om de panelen recht op de wand of het plafond te bevestigen. Een behangroller raden we aan voor de RANGER.
Voor het opmaat maken van wanddecoratie in vilt of leer heb je de volgende gereedschappen nodig: een scherp stanleymes, een (metalen) snijlat, en een rolmaat en een stevige ondergrond waarop je kunt snijden.
Akoestische wandpanelen kunnen heel simpel worden ingekort. Je hebt wel een goed scherp stanleymes nodig en een stevige ondergrond waarop gesneden kan worden. Dat kan een snijmat zijn of bijvoorbeeld een houten plank. Het snijden van viltpanelen gaat het eenvoudigst wanneer je langs een metalen snijlat snijdt. Snij zonder veel druk te zetten langs de lat en herhaal dit totdat je helemaal door het paneel heen bent. Zo hou je mooie rechte en strakke kanten over.
De panelen zijn gemaakt in het mannetje/vrouwtje principe, dit wil zeggen; het paneel begint altijd met een lage strook (onderplaat) en eindigt altijd met een hoge strip (bovenlaag), op deze manier sluit het 2e paneel altijd weer perfect aan op het 1e paneel.

Neem gerust contact met ons op. Dat kan eenvoudig via de whatsapp-button op onze website.
We helpen je graag verder.