Leren wandbekleding in de woonkamer

Oase van luxe met leren wandbekleding

Ontdek de tijdloze elegantie van leren wandbekleding en transformeer je woonruimte in een oase van luxe. Of je nu op zoek bent naar een opvallende accentmuur of een volledige transformatie van je interieur, onze hoogwaardige leren wandtegels bieden een unieke combinatie van schoonheid en functionaliteit. Op deze pagina geven we inspiratie, tips om te combineren en hoe jij leren wandtegels kan toepassen in je woonkamer.

Leren wandbekleding is een voorbeeld van een materiaal waar de textuur en warmte van samenkomen met een eigentijds design. Met leren tegels geef je je woonkamer een luxueuze uitstraling die indruk maakt op elke bezoeker. Of je nu een modern minimalistisch interieur hebt of een klassieke inrichting, onze diverse selectie van leren wandtegels biedt eindeloze mogelijkheden om je persoonlijke stijl tot uiting te brengen.

Leren wandbekleding in de woonkamer

Onze productenlijnen

Leren tegels lava productfoto

Nature

 • Luxe uitstraling
 • Hoogwaardige afwerking

 • Exclusief

 • Kant en klaar voor gebruik

Mix Desert tegels productfoto

Nature Mix

 • Duurzaam en robuust

 • Eindeloze mogelijkheden

 • Maak je eigen creatieve patroon

 • Eenvoudig in gebruik

Lizard tegels taupe productfoto

Lizard

 • Geluid absorberend

 • Unieke tegels

 • Prachtige schubben structuur

 • Natuurlijke uitstraling

Ranger

 • Verpakt per m2 [4 tegels]

 • Eenvoudig op maat te snijden

 • 100% leer

 • Onderhoudsvriendelijk

Inspiratie

Onze leren wandbekleding is er in verschillende soorten, maten en kleuren, zo is er voor elke interieurstijl een passend product. Er zijn meerdere manieren om leren tegels toe te passen in jouw woonkamer. Maar het makkelijkste is simpelweg een wand ermee bekleden. Dit kan een kleine muur zijn of een grotere, het effect op de ruimte varieert sterk van de grootte maar ook door de kleuren, het patroon, de grootte van de tegels en de afwerking.

Patronen

Wil je door een muur te bekleden een echte eyecatcher maken? Kijk dan naar de verschillende patronen die mogelijk zijn. Het meest gebruikt is een horizontaal ‘halfsteens’ verband (of in dit geval halftegel). Maar je kan ook gaan voor een simpeler kruisverband, een banenverband, een diagonaalverband of zelfs een visgraatverband. Met de gemixte tegels is het ook mogelijk om de tegels op een meer ‘chaotische’ manier op te plakken, dit maakt de muur extra speels.

Leren wandbekleding in de woonkamer

Combineren van accessoires,
materialen en kleuren

Het leer geeft een robuuste maar toch ook zachte uitstraling. Afhankelijk van je huidige inrichting kan het je woonkamer stoerder of juist zachter maken. Denk bijvoorbeeld aan een woonkamer die industrieel ingericht is.

Hier worden vaak ‘harde’ materialen gebruikt zoals beton of staal. Als je dan op een muur leren wandbekleding toepast wordt de gehele woonkamer hier ‘zachter’ van.

Kan ik leren wandtegels met een leren bank combineren?

Dit kan zeker maar er zijn wel wat extra dingen om op te letten:

 1. Kleur
 2. Textuur / Afwerking
 3. Plaatsing / licht
 4. Grootte

Wij adviseren daarom om eerst een sample te bestellen zodat je in het echt kan zien hoe de verschillende soorten leer bij elkaar passen.

Kleur:

Wanneer je al een leren bankstel hebt (of er juist één wilt kopen) is het goed om naar de kleur te kijken. Leer is een natuurproduct en kan van kleur verschillen, zo verschillen onze tegels onderling al iets van kleur. Dit geeft juist een mooi effect, maar het kan dat het daardoor niet mooi past met de bank of stoelen. Je kan er ook voor kiezen om juist een andere kleur te kiezen, bijvoorbeeld een lichtbruine leren bank bij een donker bruin leren muur.

Textuur / Afwerking:

Er zijn verschillende afwerkingen qua leer, zowel voor meubels als voor onze wandbekleding. De combinatie dient goed overwogen te worden. Combinaties die overeen zouden moeten komen maar net afwijken zijn misschien niet mooi, maar ook tegengestelde combinaties (denk aan glad leer op de meubels en ruw leer op de muur) kunnen niet het beste zijn. Daarbij is het natuurlijk in elk geval net wat anders en speelt persoonlijke smaak ook mee.

Plaatsing / licht:

Het uiterlijk van het interieur is natuurlijk ook afhankelijk van de plaatsing, bekleed je de muur direct achter de bank of juist de muur ertegenover? Is de muur licht of donker? Of valt het licht van buiten er op of juist niet? Allemaal factoren die input geven in welke kleur leer en wat te bekleden.

Grootte:

Zowel de grootte van de muur als de grootte van de tegels is hier belangrijk, onze grootste tegels (Ranger) zijn 60×40, als dit gebruikt wordt op een kleine muur voor een stoel geeft dit een heel ander effect dan de gemixte leren tegels voor een grote loungebank. En daarbij is ook de grootte van de muur van belang, loopt deze door heel je woonkamer? Of is het slechts een stukje?

Leren wandbekleding in de woonkamer

Waar leren wandbekleding toepassen in je woonkamer?

Op deze pagina zijn we tot nu toe vooral ingegaan op de muren van jouw woonkamer. Maar er zijn nog veel meer opties, wij werken er hier drie uit. In de woonkamer zijn er vaak een aantal vaste punten waar het interieur om draait, tegenwoordig is dit vaak de tv, vroeger was het de openhaard (met de schouw), maar het kan ook een mooi schilderij of andere eyecatcher zijn. Om deze extra aan te kleden en dus op te laten vallen kan je er leren wandbekleding in verwerken.

Achter een tv (Cinewall)

Met leren tegels achter je tv creëer je een prachtig accent dat direct de aandacht trekt. De luxueuze uitstraling geeft je een echte bioscoopervaring. Door het dempende effect op het geluid zorgt het ervoor dat films nog voller klinken. En het geeft een rustige kijkervaring door de achtergrond.

Openhaard

Als je woonkamer beschikt over een open haard wil je deze er natuurlijk mooi uit laten zien. Hij kan gestuct of op een andere manier modern bekleed zijn. Maar leren tegels geven een hele nieuwe dimensie. Het wordt vaak gecombineerd met het metalen of stenen uiterlijk van de haard zelf, en natuurlijk het hout wat er vaak bij hoort, geeft een stoere sfeer.

Paneel

Ook kunnen de leren wandtegels op zichzelf als decoratie dienen. Je kan bijvoorbeeld een stuk leren wandbekleding plaatsen dat omlijst is. Het komt dan overeen met het bekleden van een stukje wand, maar geeft wel een opvallender uiterlijk. Een andere optie is een paneel bekleden met leer, zo kan je bijvoorbeeld extra diepte creëren, of zelfs het achter een poster ophangen om de nadruk daar nog eens extra op te leggen.

Veelgestelde vragen

De leren tegels van Enzo Pellini zijn zo gemaakt dat iedereen ze kan bevestigen. Iedere tegel is aan de achterzijde voorzien van dubbelzijdige tape. Verwijder voorzichtig de beschermfolie en je kan de tegel eenvoudig op de muur plakken. Meer informatie over het aanbrengen vind je hier.

Voor een goede hechting van onze leren tegels op de muur adviseren wij om een primer te gebruiken. Wij bieden bovendien primer aan in dezelfde kleurtinten als onze leren tegels. Leer is een natuurproduct dat door temperatuurwisselingen wellicht kan gaan werken. Dit is niets om je zorgen over te maken maar door de kleur primer af te stemmen op de kleur van het leer zijn eventuele kleine naden door krimp nauwelijks zichtbaar.

Voordat je aan de slag gaat met leren wandtegels moet je rekening houden met het volgende:

• Acclimatiseren: Leer is een natuurproduct. Het is van belang dat de leren tegels minimaal 24 uur acclimatiseren in de ruimte waar ze bevestigd gaan worden.

Luchtvochtigheid: De ideale luchtvochtigheid in de ruimte is tussen de 40% en 60%.

Temperatuur: De ideale kamertemperatuur bij plaatsing is tussen de 18 en 22 graden.

Het bevestigen van de leren tegels is heel eenvoudig dankzij de dubbelzijdige tape aan de achterzijde. Verder adviseren wij om het volgende gereedschap tijdens het plaatsen van onze tegels:

• Waterpas

• Afbreek mes (Stanleymes)

• Potlood

• Rolmaat

• Haakse hoek of liniaal (minimaal 50cm!)

• Snij mat/ onderlegger

• Optioneel een handwals om het leer gelijkmatig aan te duwen

Dat is sterk afhankelijk van het door jou gekozen patroon. De leren wandtegels van Enzo Pellini worden vaak horizontaal geplaatst. Wij adviseren dan op het middelpunt van de wand een horizontale lijn te trekken, gebruik hiervoor een waterpas en potlood. Als je begint met plakken vanuit dit middelpunt, creëer je een mooi evenwichtig beeld.

Kies je bijvoorbeeld voor een verticaal patroon dan moet je vanuit het middelpunt een verticale lijn plaatsen. Welk patroon je ook kiest, wij adviseren vanuit het middelpunt te starten met plaatsen. Wil je meer weten over mogelijke patronen klik dan hier.

Onze leren tegels kunnen worden geplaatst tegen een haardwand mits de wand geen warmte uitstraalt. Leer is een natuurproduct en daardoor gevoelig voor temperatuurwisselingen. Er kan krimp ontstaan wanneer de leren tegels in contact komen met hoge temperaturen.

De leren tegels van Enzo Pellini hebben net als een normale wand weinig aandacht nodig. Mocht er onverhoopt tegen de muur worden gemorst dan kan dit worden schoongemaakt door met een droge doek te deppen. Als een tegel ernstig beschadigd raakt dan kan deze eventueel worden vervangen.

Het leer van Enzo Pellini is zeer flexibel. Je kan het gemakkelijk om een hoek vouwen. Zorg dat de leren tegel aan één zijde goed zit vastgeplakt, vervolgens kan je het leer voorzichtig omvouwen en de andere zijde vastplakken. Zorg hierbij dat beide zijdes voldoende plakoppervlakte hebben zodat er een goede hechting met de ondergrond ontstaat.

Het leer heeft een dikte van +/- 2mm.

Leren wandtegels van Enzo Pellini worden vaak toegepast in keukens. Wij raden het echter af om achter de kookplaat leren wandtegels te plaatsen i.v.m. warmte, vuil en luchtvochtigheid. Datzelfde geldt voor de gootsteen i.v.m. eventuele waterschade. Het verschil in keukens is zo groot dat de mogelijkheden per situatie moet worden beoordeeld.