ENZO PELLINI wandbekleding bevestigen doe je zo!

Enzo Pellini Wandbekleding is
gemaakt voor Do-it-yourself!

Wanddecoratie van ENZO PELLINI is heel eenvoudig te verwerken. Het is gemaakt voor de DIY’ers. Of je nu lerenwandtegels op je muur wilt of kiest voor akoestische wandpanelen. Bovendien hebben we voor iedere vorm van wanddecoratie handige filmpjes en handleidingen die je duidelijk maken hoe eenvoudig het bevestigen is. Zo nemen we je stap voor stap mee. Je hoeft dus echt geen specialist te zijn om onze wanddecoratie in jouw huis of werkomgeving te monteren.

We gaan uit van een aantal basis tips

We raden je aan wel even de tijd te nemen om je zorgvuldig gekozen wanddecoratie te verwerken. Dat maakt het niet alleen leuker om te doen maar het resultaat zal ook mooier worden.

De voorbereiding

STAP 1  |  Zorg dat je je gereedschap klaar hebt liggen.

Een goede voorbereiding is goud waard. Afhankelijk van welke vorm wanddecoratie je wilt bevestigen is het basis gereedschap altijd: een waterpas, een potlood, een stanleymes en snijplaat of een ondergrond waarop gesneden mag worden.

STAP 2  |  Acclimatiseren van je wanddecoratie

Haal de door jou gekozen wanddecoratie uit de verpakking en laat deze in de ruimte, waar je het wilt gaan verwerken, liggen. Met name leer is gevoelig voor temperatuur en vocht in de omgeving. Het is een natuurlijk materiaal en daarom kan het, net als hout, nog een beetje werken. Door het te laten wennen aan de ruimte waarin je het wilt gaan gebruiken, voorkom je dat er kleine, zogenaamde krimpnaadjes, ontstaan. Voor de panelen van vilt is het acclimatiseren niet nodig.

STAP 3  |  Controleer je wand of plafond goed

Voordat je de door jou gekozen wand of het plafond onder handen gaat nemen is het goed de ondergrond te inspecteren. Verwijder alle deeltjes die loszitten zoals afbladderende verfresten of kleine stukje oud behang. Dat voorkomt dat je de nieuwe wanddecoratie niet goed plakt en dat de wand mooi egaal wordt.

Verwijder ook alle stof en vetvlekken. Iets plakken op een vettige ondergrond werkt namelijk niet, net zomin als plakken op een stoffige muur. Er zijn veel producten te koop in de bouwmarkten die je daarvoor kunt gebruiken. St. Marc is daar een goed voorbeeld van. Let wel op dat je de muur, na behandeling, weer even goed laat drogen voordat je begint met plakken.

STAP 4  |  Het bewerken van de ondergrond

Om leren wandbekleding goed te laten hechten op de ondergrond, adviseren wij je om gebruik te maken van onze primer. Deze zorgt er namelijk voor dat er een goede hechting plaatsvindt tussen de wand en de tegels. Met name wanneer je op een zuigende ondergrond wilt plakken, is een primer zeker aan te bevelen.

Je kunt eenvoudig een primer op kleur bij bestellen in onze webshop. Eventuele krimpnaden vallen ook minder op wanneer de ondergrond niet in kleurcontrast is met de door jou gekozen kleur van de tegel.

TIP: Kies je ervoor om een deel van een muur te beplakken met wanddecoratie? Verf dan het deel wat niet wordt beplakt, eerst. Dat werkt veel eenvoudiger dan dat je er later omheen moet verven.

TIP: Ton-sur-ton voor wie het echt mooi wil maken!

Het is leuk eens na te denken over een verfje op de muur in de kleur van de gekozen panelen. Ton-sur-ton noemen we dat. Kleur-op-kleur eigenlijk, en dan het liefst in verschillende materialen. Zo kun je eenvoudig je muur of plafond een extra dimensie meegeven. En wil je de exacte kleur weten? Vraag dan eerst een gratis sample aan die je eenvoudig mee kunt nemen naar je favoriete verfwinkel. Dan kunnen ze de verf mengen in de perfecte kleur, ideaal dus! Bewaar je kleurcode daarna zorgvuldig. Zo kun je ater altijd nog de juiste kleur bij laten mengen.

Akoestische wandpanelen woonkamer

STAP 5  |  Aan de slag

Als je alle voorbereiding hebt gedaan kun je aan de slag. Wil je een hele wand bekleden, dan adviseren we je om te beginnen vanuit het midden. Meet met je rolmaat zowel het horizontale als het verticale midden van de wand. Trek met een potlood langs de waterpas een horizontale lijn en eventueel een haaks daarop staande verticale lijn. Werk van daaruit naar de buiten-, boven- en onderkant van de wand toe. De laatste stukjes zijn dan eenvoudig op maat te maken. Zo ziet je wand er dan mooi strak uit.

Leren wandtegels NATURE en NATURE MIX
Deze leren wandtegels zijn voorzien van een kant en klare plak-laag op de achterzijde van de tegel. Je handen blijven schoon en je kunt het zonder veel moeite direct plakken. Verwijder de afdeklaag en druk de tegel met zachte hand op de door jou gekozen plek.

Leren wandtegels RANGER
RANGER is een leren wandbekleding in groot formaat tegel en heeft dus geen kant en klare plaklaag. Maar dat heeft ook voordelen! Als je de RANGER leren wandtegel wilt plakken, doe dat dan met de speciaal daarvoor bestemde lijm. Met een lijmkam verdeel je de lijm over de muur en daarna plak je de tegel op de plaats. Werk in banen, zo voorkom je dat de lijm vroegtijdig indroogt. Handig is dat je dan nog even de tijd hebt om de tegel in de exacte positie te duwen. Zodra de lijm droog is kan dat uiteraard niet meer.

De lijm is in potten van 1 liter te koop in onze web-shop. Ook deze tegels zijn heel eenvoudig op maat te maken en het leuke is dat ze ook heel soepel zijn en daarom ook mooi op een rondlopende wand geplakt kunnen worden.

Akoestische wandpanelen en HEXAGON vilten wandtegels
Kies je voor de akoestische wandpanelen of akoestische tegels dan raden we je aan de bijbehorende montagekit te bestellen. Dat kan eenvoudig in onze webshop. De kit is voorzien van een duidelijke instructie en is heel eenvoudig te gebruiken.

Nog een extra tip en handig om te weten is dat je de montagekit het beste niet helemaal tot aan de randen van het paneel moet smeren. Zo voorkom je dat er resten te zien zijn op de door jou net zo mooi geschilderde wand.

Veelgestelde vragen

Wanneer je kiest voor de wandtegels uit de serie NATURE, dan zijn de tegels voorzien van een zelfklevende laag. Verwijder deze laag voor een klein deel door hem vanaf 1 kant los te halen. Leg de tegel tegen de vorige tegel aan en druk de tegel zacht op de wand. Trek daarna de beschermlaag er voorzichtig verder af en veeg met je hand in dezelfde richting over de tegel. Druk daarna eventueel met een behangroller, de tegel nog even goed aan. Op het montagefilmpje kun je duidelijk zien hoe het moet.
De akoestische panelen van Enzo Pellini kunnen door gemakkelijk zelf geplaatst worden. Gebruik daarvoor de montagekit (verkrijgbaar in de shop). De panelen snij je het makkelijkst op maat met een scherp stanleymes.
Naast de montagekit om de panelen te plakken, heb je in elk geval een waterpas en een potlood nodig om de panelen recht op de wand of het plafond te bevestigen. Een behangroller raden we aan voor de RANGER.
Voor het opmaat maken van wanddecoratie in vilt of leer heb je de volgende gereedschappen nodig: een scherp stanleymes, een (metalen) snijlat, en een rolmaat en een stevige ondergrond waarop je kunt snijden.
Akoestische wandpanelen kunnen heel simpel worden ingekort. Je hebt wel een goed scherp stanleymes nodig en een stevige ondergrond waarop gesneden kan worden. Dat kan een snijmat zijn of bijvoorbeeld een houten plank. Het snijden van viltpanelen gaat het eenvoudigst wanneer je langs een metalen snijlat snijdt. Snij zonder veel druk te zetten langs de lat en herhaal dit totdat je helemaal door het paneel heen bent. Zo hou je mooie rechte en strakke kanten over.
De panelen zijn gemaakt in het mannetje/vrouwtje principe, dit wil zeggen; het paneel begint altijd met een lage strook (onderplaat) en eindigt altijd met een hoge strip (bovenlaag), op deze manier sluit het 2e paneel altijd weer perfect aan op het 1e paneel.

Neem gerust contact met ons op. Dat kan eenvoudig via de whatsapp-button op onze website.
We helpen je graag verder.