De leukste woontrends van 2023

Heb jij zin in een frisse wind door je huis en ben je op zoek naar inspiratie?

Wij hebben voor jou de leukste woontrends van 2023 op een rijtje gezet

Dit jaar is een jaar van uitersten. Denk aan minimalisme maar ook maximalisme, lichte kleuren maar ook donkere kleuren, ton-sur-ton zowel als sterke contrasten in kleur. Wat dat betreft kunnen we alleen maar zeggen, bekijk de korte impressie hieronder en kies wat het beste bij jou past. Zo maak je je huis tot een thuis.

En vergeet niet: om je huis een eigen touch te geven mag je best een beetje lef hebben. Maar vergeet niet dat comfort ook belangrijk is.

Woonkamer akoestiek verbeteren

Duurzaamheid en kringloop

Vintage meubels en duurzame materialen

Van macramé tot foto’s op glas, tweedehands design meubeltjes of DIY; duurzaamheid is ook hèt woord in de woontrend van 2023.

Bezoek een kringloop en combineer oud met nieuw. Wees niet bang om iets een nieuw verfje te geven of met een zelfgekozen stof te bekleden. Zorg voor een magische mix van materialen en vormen. En vind je dat een grote uitdaging neem dan deze regel aan: hou je kleurenpallet klein. Dat brengt rust en harmonie.

Minimalistisch

Ingetogen kleuren, weinig meubels, balans en serene sfeer

De minimalistische woontrend is er maar blijft ook in 2023 is die nog heel erg in trek. Niet zo gek als je denkt aan wat er allemaal op je af komt in je drukke leven. Dan is een huis met minimale prikkels een aanrader. Gebruik lichte kleuren als beige en zand. Combineer dat met verschillende kleuren wit op de wanden en kies voor lichte en transparante stoffen. Hout en leer passen daar perfect bij. Meubels in de woontrend Minimalisme zijn het meest herkenbaar aan rechte lijnen eventueel gecombineerd met organische vormen.

Maximalistisch

Meer, felle kleuren, mix van materialen, wilde patronen

Denk groot is hier het motto. Granny Chic wordt het ook wel genoemd. Statementstukken zijn de sleutel tot maximalisme. En dan letten we niet alleen op kwantiteit maar zeker ook op kwaliteit. Handgeknoopte tapijten, veel en felle kleuren, een combinatie van patronen kenmerken deze woontrend.

Een interieur met groot decorstukken en schilderijen op groot formaat.

Meubilair met hoogwaardige uitstraling, bekleed met fluweel en accessoires van goud of koper passen hier uitstekend bij. Een beetje decadent mag wel. Denk aan Art Deco, begin vorige eeuw, daar zag je het ook al ontstaan.

Lava patchwork tegels

Organisch

Rond, aaibaar, zachte tinten met een knipoog naar retro

Accessoires, meubels en materialen met ronde vormen in rijke kleuren zijn niet nieuw. Ze zijn eigenlijk nooit echt weggeweest. En juist in deze tijd van oorlogen, klimaatdreigingen en inflatie wil je eigenlijk in je huis gewoon een zachte rustige sfeer. Ronde vormen passen daar perfect bij. Denk aan hoogpolige, ronde vloerkleden in de zithoek en comfortabele banken met afgeronde hoeken. En weet je dat het leer van Enzo Pellini ook uitstekend op rondlopende oppervlakken kan worden verwerkt?

Natuurlijk

Groen, veel planten, hout en stevige stoffen

Je haalt buiten letterlijk naar binnen en je creëert een oase van rust en sfeer in je huis. Grote planten, kleine planten, groenblijvers en terracottapotten met een verweerde look. Neem daarbij materiaal als bamboe, riet of rotan en gebruik naturelkleurige stoffen als linnen en katoen. Ze laten je inrichting tot leven komen. Bovendien zijn deze pure materialen in veel gevallen ook nog eens minder slecht voor het milieu. En ze geven een speels effect.

Hoe ga ik het toepassen in mijn huis?

Je kunt eenvoudig beginnen met een moodbord te maken. Vraag een sample aan van ons leer of vilt en plak daaromheen de elementen en die je leuk vindt. Leer is er in veel natuurlijk kleuren. En dat hebben we speciaal zo gekozen omdat het een duurzaam materiaal is. Leer is duurzaam en niet aan slijtage onderhevige. Het vormt de basis van je kleurenplan in je interieur. Kies je voor rust en stijlvol, denk dan eens aan een ton-sur-ton effect. Dat maakt dat de stijl in je interieur lang meegaat zonder te vervelen. Neem als uitganspunt bijvoorbeeld de kleur ‘beige’. Dan kun je starten door een sample aan te vragen van die kleur. Dat voorbeeld gebruik je dan eenvoudig als uitgangspunt om je muurverf en gordijnstof te kiezen. Zo krijg je het juiste sfeergevoel en kun je vervolgens gelijk aan de slag!

Leren wandtegels leeshoek