Akupanel vs
Akoestisch Paneel

Zijn Akupanelen hetzelfde als akoestische panelen?

We noemen akoestische panelen als ook wel Akupanelen. De panelen worden binnen gebruikt in ruimtes om galm en echo te verminderen. Akupanelen zijn platen bekleed met de structuur van een soort repen. Ze zijn bedoeld als muur of plafond bekleding. De repen, strips of latten kunnen van hout zijn of van vilt. De ondergrond, het paneel zelf, is meestal van vilt en soms ook van MDF.

De latten zitten niet strak tegen elkaar aan, maar hebben ongeveer 1 tot 1,5 cm afstand van elkaar. Hierdoor krijgt het paneel een strakke en grafische uitstraling.

Akupanel vs Akoestisch paneel
Akupanel vs Akoestisch paneel

Akupanelen verbetert akoestiek en galm

Akoestische wandpanelen zijn geschikt voor het beperken van echo’s en galm tussen 2 wanden die tegenover elkaar staan. Het geluid wat anders in herhaling tegen de muren blijft weerkaatsen wordt door een geluidsopvangpaneel opgevangen. Ze geven een verbeterde akoestiek in de ruimte waardoor het geluid wordt weerhouden van vervormen en weerkaatsen. De panelen zorgen ook voor een lage nagalm, waardoor het geluid in de ruimte aangenaam blijft en je elkaar beter kunt verstaan. Akoestische vilten wandpanelen zijn functioneel qua akoestiek maar zijn ook een prachtige toevoeging in je interieur. De geluidsabsorberende en akoestische panelen zijn geschikt voor zowel muren als plafonds.

Wat is de oorzaak van slechte akoestiek

Een modern interieur is mooi en strak. Maar de gebruikte veelal harde materialen zoals beton, glas of een gietvloer veroorzaken vaak een slechte akoestiek. Geluidsgolven die tegen hard oppervlak terechtkomen worden namelijk weerkaatst. En juist die weerkaatsingen leiden ertoe dat er niet alleen een direct, maar ook een indirect geluid in de ruimte terecht komt. Het indirecte geluid ervaren we als galm. Galm in een kerk kan wel prettig zijn en hoort er een beetje bij. Maar in je woon of werkomgeving is dit onwenselijk. Door een hoge galm wordt het lastiger om een goed gesprek te voeren. Je moet je extra inspannen en concentreren. Met tot gevolg dat je hoofd sneller vermoeid is, de productiviteit omlaag gaat en het stressniveau stijgt.

Akupanel vs Akoestisch paneel

Waarom Viltpanelen in plaats van hout?

Vilt is een duurzaam materiaal. Het is gemaakt van gerecyclede PETflessen. Het gewicht van een akoestisch paneel van vilt is aanzienlijk minder dan dat met houten latten. Het bevestigen van de panelen is om diezelfde reden dan ook veel eenvoudiger. Net als het op maat maken van de panelen. Het enige wat je nodig hebt is montage kit, een waterpas, meetlat een stanleymes. Vilt heeft ook nog eens een hogere akoestische waarde.

 • Akoestische tegel Hexagon 50 x 57,7 Brownrose

   29,95

 • Akoestische tegel Hexagon 50 x 57,7 Papyrus

   29,95

 • Akoestisch Paneel Talute 240 x 60 Brownrose

   59,95

Voordelen van akoestische VILTpanelen

Akoestische wandpanelen van vilt hebben heel veel voordelen. Het gebruiken van panelen op het kantoor komt het werk ten goede doordat je je al snel beter kan concentreren je minder snel wordt afgeleid door omgevingsgeluid en je beter verstaanbaar wordt voor collega’s of klanten.

Handige voordelen op een rij:

 • Onderhoudsarm
 • Eenvoudig op maat aan te passen
 • Naadloze afwerking
 • Geluidsabsorberende wandpanelen nemen relatief weinig ruimte in.
 • Laag in gewicht
 • Hoog rendenment
 • Isolerend

Snelle levering

Onze levertijd is 1 tot 5 werkdagen en wij zorgen wij ervoor dat alle bestellingen zo snel mogelijk op het juiste adres aankomen. Ook leveren we vanuit ons eigen magazijn. Indien er een product niet op voorraad is, wordt het zo snel mogelijk aangevuld en wordt er ons uiterste best voor gedaan zodat de klant zijn/haar bestelling toch nog zo snel mogelijk geleverd krijgt.

Scherp geprijst

Onze producten zijn scherp geprijsd en zijn van hoge kwaliteit. Als je niet zeker bent van een kleur, niet kan kiezen of wil je het product in het echt zien? Bestel dan op onze website een gratis sample.

Beter verstaanbaar

Kan je elkaar niet verstaan in een grote ruimte met veel mensen? Dan zijn deze geluidsabsorberende panelen een handige en creatieve oplossing. Doormiddel van de gebruikte materialen wordt de ruimte geïsoleerd en absorberen de panelen de geluiden vanuit de ruimte. Daarnaast is het ook een prachtige manier om je wand, muur of plafond te decoreren.

Inspiratie met leren wandtegels

Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini

Eindeloze toepasbaarheid

Onze prachtige Akupanels kennen een heel brede toepasbaarheid. We hebben klanten in de horeca, in de kantoorinrichtingen branche, architecten, consumenten en binnenhuisarchitecten.

Wat is de beste plek voor een akoestisch paneel?

Slimme plekken om de akoestiek te verbeteren in je leefomgeving zijn bijvoorbeeld de wand achter de bank of bij de eettafel. De bestaande wanden hebben daar bijna altijd harde oppervlakken en ze zitten dichtbij posities waar gesprekken plaatsvinden. Dit zijn natuurlijk ook prominente plekken in huis die in het oog springen. Je wil hier dus iets ophangen wat past bij je stijl en interieur. Onze Akupanelen zijn in de mooiste kleuren leverbaar.

In welke ruimtes kan ik
een Akupanel plaatsen

 • Woonkamer
 • Keuken
 • Slaapkamer
 • Hal
 • Kantoorruimtes
 • Gymzalen
 • Klaslokalen
 • Restaurants
 • Industrie
 • Openbare ruimtes

Veel gestelde vragen

Een interieur met veel harde materialen zoals beton, glas of een gietvloer veroorzaakt vaak een slechte akoestiek. Geluidsgolven die een hard oppervlak tegenkomen worden namelijk weerkaatst. Door het gebruik van zachte materialen als vilt wordt dit probleem een stuk minder.

Slimme plekken om de akoestiek te verbeteren zijn bijvoorbeeld de wand achter de bank of bij de eettafel.

Het gewicht van een akoestisch paneel van vilt is aanzienlijk minder dan dat met houten latten. Het bevestigen van de panelen, die veel minder zwaar zijn, is om diezelfde reden dan ook veel eenvoudiger. Net als het op maat maken van de panelen. Vilt absorbeert ook meer geluid dan hout.

Wij raden Elastische montagelijm aan om de panelen te bevestigen. Deze kit is eenvoudig te bestellen in onze webshop.