Akoestiek verbeteren
in huis

Waarom is slechte akoestiek zo vervelend?

Een huis vol visite, een keukentafel vol gezelligheid of een vergaderruimte met klanten en collega’s wordt een stuk minder leuk wanneer je last hebt van galm in die ruimte. Terwijl je elkaar iets probeert te vertellen galmt het geluid door de kamer. Er ontstaat dan al snel een kakofonie van geluid. Hierdoor kost het veel energie om jezelf verstaanbaar te maken of het gesprek te volgen.

De galm die ontstaat is behalve hinderlijk ook enorm vermoeiend en verstoord vaak de concentratie. Onderzoek heeft aangetoond dat je ook minder productief bent.

Akoestische wandpanelen woonkamer

Wat is de oorzaak van slechte akoestiek?

Woon- en werkkamers maar ook scholen en restaurants worden steeds vaker minimalistisch ingericht en afgewerkt met harde vloeren, plafonds en wanden. Denk daarbij aan grote ramen, tegels en glad gestucte wanden en plafonds.

Deze prachtige maar vaak harde en gladde oppervlakken in een ruimte zorgen voor weerkaatsing van geluid. Als gevolg hiervan ontstaat er in veel gevallen een nagalm, een storende echo.

Gelukkig is hier wat aan te doen en kun je de galm in kantoor en woonkamer echt verminderen.

ENZO PELLINI heeft een aantal prachtige oplossingen voor het verbeteren van akoestiek

Harde materialen weerkaatsen geluid. Zachte en niet gladde materialen absorberen het geluid en vermindert je akoestische probleem. Het akoestische materiaal wat wij bijvoorbeeld veel gebruiken is vilt, gemaakt van gerecyclede PET flessen. Het materiaal geeft geen stofvorming en is 100% recyclebaar. Een andere elegante oplossing voor het verminderen van galm in je huis is het toepassen van leren wandtegels.

Handige tips om de akoestiek in huis te verbeteren

 1. Plaatsen van Akoestische panelen.
 2. Wand of plafond beplakken met vilttegels.
 3. Wand of plafond bekleden met Leren wandtegels.
 4. Zorg ervoor dat tenminste één van de tegenover elkaar liggende wanden bekleed is met een geluidsabsorberende bekleding.
 5. Gordijnen en vloerkleden helpen ook de akoestiek te verbeteren.

Hoe kun je onze producten inzetten voor verbetering van de akoestiek?

De meest effectieve manier om de vervelende galm in je omgeving te reduceren is het toepassen van geluidsabsorberende materialen. En dat die dan ook nog eens een prachtige verrijking zijn voor je interieur is natuurlijk ook belangrijk.

Vilt-tegels

Vilt-tegels

Wandtegels gemaakt van vilt zijn daar een goed voorbeeld van. Vilttegels laten zich heel eenvoudig op alle gladde oppervlakken plakken. Onze viltpanelen zijn kant en klaar voor gebruik, voorzien van een plaklaag en supermakkelijk op maat te snijden.

Zelfs rondlopende wanden zijn voor deze gebruiksvriendelijk tegel geen enkel probleem.

 • Luxe uitstraling
 • Hoogwaardige afwerking
 • Exclusief
 • Kant en klaar voor gebruik
Leren Wandtegels

Leren Wandtegels

Je denkt er niet zo gauw aan maar leer is ook een oppervlakte verzachter. Leer absorbeert maar isoleert ook geweldig. De leren wandtegels van ENZO PELLINI geven je woon of werkomgeving ook nog eens een hele luxe en stoere uitstraling.

 • Stoere uitstraling
 • Isolerend
 • Geluiddempend
 • Kan tegen een stootje
Akoestische wandpanelen

Akoestische wandpanelen

Maar wil je echt goed scoren met het verbeteren van je akoestiek dan raden we onze akoestische wandpanelen aan. Een geweldige oplossing met een even zo geweldige uitstraling. En bovendien een heel groot effect op zowel jouw interior design als op de akoestiek.

 • Reduceert galm
 • Uiters stijlvol
 • Werkt isolerend
 • In veel kleuren leverbaar

Inspiratie met leren wandtegels

Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini
Leren wandtegels van Enzo Pellini

Wat is akoestiek?

Akoestiek is de wijze waarop geluid in een kamer hoorbaar is en hoe dit geluid zich verspreidt. Onder akoestiek verstaan we ook de invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid. Geluid plant zich voort door de lucht en weerkaatst op harde oppervlakken als vloer, plafond en wand. Hierdoor ontstaan reflecties en nagalm. Ze helpen ons oriënteren en laten ons voelen hoe groot de ruimte is.

Maar dat gaat soms wel ten koste van de kwaliteit van het verstaanbare geluid. Iedere ruimte heeft een eigen akoestiek. Wanneer het geluid veel wordt teruggekaatst, duurt het een tijd voordat het geluid is uitgestorven. Die tijd heet nagalm en kan worden berekend of opgemeten.

Veel gestelde vragen

Gebruik geluiddempende materialen. Een kleed of gordijnen kunnen al wat helpen, maar vaak niet voldoende. Het beste zijn echte akoestische panelen; hiermee worden de ongewenste geluidsreflecties zeer goed geabsorbeerd.
Het plafond en de vloer zijn bijna altijd de grootste oppervlakken in een vertrek. Daar ontstaan ook de meeste ongewenste geluidsreflecties. Het plafond is dus een hele effectieve plek voor akoestische oplossingen.
Galm ontstaat door het heen- en weerkaatsen van geluid tussen bijvoorbeeld het plafond en de vloer of tussen de wanden. Je hoeft de geluidsabsorberende panelen daarom maar aan één van de twee kanten te plaatsen; direct tegenover elkaar is niet nodig.
Plaats akoestische oplossingen het liefst zo dicht mogelijk bij de bij de geluidsbron of de plek waar je het storende geluid hoort.